sivko

Václav Sivko (*29. 6. 1923, Praha – †11. 3. 1974, Praha)

Grafik, malíř a ilustrátor

Člen Umělecké besedy, Sdružení českých umělců grafiků Hollar a Skupiny 29. augusta v Bratislavě. Zpočátku ovlivněn výtvarnými tendencemi Skupiny 42 (Krajina z Vršovic). Dualismus civilní poetiky a skrytého napětí vytváří příznačný tajemný rozměr jeho expresívních, na kontrastní kresbě založených přírodních námětů (cyklus Kameny, Strom) a portrétů (Josef Sudek, Jaroslav Seifert, Jan Zrzavý), provedených v technice černobílé, později i barevné litografie a leptu. Významná je též tvorba ilustrátorská; celkem ilustroval nebo upravil více než 500 knih.

V letech 1956-1965 byl výtvarným redaktorem nakladatelství Mladá fronta, v letech 1967-1968 v nakladatelství Albatros.

V letech 1946–1956 podnikl studijní cesty do Francie, Bulharska, Holandska, Vietnamu a Číny. Pracoval také v dalších oborech užitého umění, jako jsou tvorba plakátů, scénografické návrhy, návrhy vzorů pro textilie, kreslený film, známková tvorba, a v posledních letech života dokonce pro výstavnictví a v keramice, když mu bylo znemožněno tvořit v oboru knižní grafiky a ilustrace. Během života se zúčastnil mnoha tuzemských i zahraničních výstav. Jeho práce se nacházejí ve sbírkách Národní galerie v Praze a Galerie hlavního města Prahy, Moravské galerie v Brně, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem a rovněž v zahraničí. (z katalogu výstavy Pootevřené dveře)

Bibliografie (výběr)
Čech Svatopluk: Jestřáb contra Hrdlička, 1950
Balzac Honoré de: Vzbúrenci, 1952
Neruda Jan, Povídky malostranské, 1956
Sivko Václav: Vzpomínky z Vietnamu, 1957
Bednař Kamil: Jak zvířátka od lesa šla na pana Korbesa, 1957
Zola Emile: Zabiják, 1958
Neruda Jan: Svatováclavská mše 1876, 1959
Mácha Karel Hynek: Máj, 1960
Bednář Kamil: Jak vejce potkalo strejce, 1964
Vančura Vladislav: Markéta Lazarová, 1966
Petiška Eduard: Birlibán, 1967
Nezval Vítězslav: 52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida, 1968
Petiška Eduard: Martínkova čítanka, 1971
Tomeček Jaromír: Doteky ticha, 1971
Gogol N. V.: Sůl života, 1972

sivko pena dni


Inspirující myšlenky...

My lidé jsme hrozná zvířata. Znáte tu hloupou píseň Barbry Streisand „People who need people are the luckiest people in the world “. Zřejmě jsou myšleny kanibaly. Hrozná zvířata jsme my lidi a velmi zvláštní k tomu. Všechna ostatní zvířata se napadají a zabíjejí pro přežití. Jenom my to děláme kvůli potěšení. Tady já mám problém s darvinismem. Pokud evoluce a přirozený výběr mají jako cíl přežití, proč se nestáváme s lety moudřejší, ale jsme čím dál víc a víc nebezpeční?
Kurt Vonnegut