mistera150.jpg

Josef Mištera  (*13. 12. 1955, Most)

ilustrátor, filmový výtvarník, grafik, kreslíř, malíř

Vystudoval VŠUP, oboru ilustrace a užitá grafika u Jiřího Mikuly. V l. 1989-91 byl členem výtvarné skupiny Varia. Od r. 1991 je členem sdružení grafiků "František Kupka". V r. 1990 se stal asistentem Jiřího Šalamouna na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové a učil zde do r. 1995. Od r. 1997 je členem Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti a pedagogem na katedře výtvarné kultury Pedagogické fakulty ZČU v Plzni. Ve své volné tvorbě se zaměřuje na grafiku,  je ilustrátorem řady knih, tvůrcem animovaných filmů. Svá díla představuje na skupinových i samostatných výstavách. V r. 2001 se stal proděkanem pro rozvoj a celoživotní formy vzdělávání. 

Přehled tvůrčí a publikační činnosti za posledních pět let :

- 10 ilustrovaných knih (Nakladatelství Albatros a jiná)
- stovky knižních obálek, vysokoškolských učebnic, skript
- výzdoba kaple Evangelické církve metodistické v Plzni
- cyklus šesti obrazů formátu 160 x 250 cm, návrh designu stolu páně a kazatelny
- výzdoba kaple Maranatha v Plzni - design kříže, stolu páně a kazatelny
- desítky grafických úprav tiskovin, kalendář, plakáty, propagační materiály, logotypy
- volná grafická tvorba - organizace a účast v mezinárodních sympóziích 3/3 v Pasově a Plzni
- námět dokumentárního filmu o historii, současnosti a technických postupech litografie
   (ZČU v Plzni 2002)
- náměty dokumentárních filmů – medailonů předních představitelů českého výtvarného umění
- účast na projektu Figurama
- realizace řady akreditačních spisů uměleckých oborů
- články a projevy
- návrh a spolupráce na realizaci žezla pro fakultu aplikovaných věd ZČU v Plzni
- výstavy zahraniční 3 x SRN, Dánsko a asi 15 výstav v ČR
   (Praha, Plzeň, Nepomuk, Přeštice, Olomouc, Passau, Plauen)
- výstava – 2007 – „Josef Mištera – obrazy, kresby“ – Most

Anotace nejvýznamnějších publikací, projektů, děl a realizovaných výsledků za dobu vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti :

SOBECKÝ OBR - animovaný film vytvořený na motiv stejnojmenné pohádky Oscara Wilde
ve studiu Bratři v triku pro francouzskou televizi.Výtvarník filmu natočeného technikou plošné papírové loutky - Josef Mištera - tak navázal na dřívější spolupráci s tímto studiem
( KRUŠNOHORSKÉ POHÁDKY - 7 animovaných příběhu).

Bibliografie:

Lanoux Armand: Pastýř včel, 1985
Hrdlička František: Udatný muzikant, 1987
Huleš Břetislav: Částečné zatmění mozku, 1987
Myrer Anton: Velká válka, 1988
Loukotková Jarmila: Navzdory básník zpívá, 1988
Stendhal: Lucien Leuwen, 1988
Sand George: Consuela, 1988
Stendhal: Kartouza parmská, 1988
Fitzerald Francis Scott: Krásní a prokletí, 1992
Gaarder Jostein: Tajemství karet, 1997
Lamb Kathryn: Pomoc! Já se z té rodiny zblázním! 1998
Doorselaer Willi van: Já se jmenuji Kaspar, 1998
Lamb Kathryn: Pomoc! Můj společenský život nestojí za nic, 2000
Lamb Kathryn: Klíč k určování kuků, 2000
Schmidtová Eva: Z Plzně, 2001
Majtánová Marie: Plzeňské předjaří, 2001
Jirásek Bohumil: Plzeňské fejetony, 2001
Lamb Kathryn: Holky jsou ze Saturnu, kluci z Jupitera, 2001

mistera450_2.jpg

mistera450_1.jpg

Inspirující myšlenky...

Učitelé jsou – jak praví Platón o sofistech – ti z lidí, již slibují stát se lidstvu nejprospěšnějšími; ale oni jediní ze všech nejen nenapravují, co jim bylo svěřeno, nýbrž činí to ještě horším, a dávají si za to ještě platit. Kdyby se měla splňovat podmínka, již učinil svým žákům Pýthagorás, aby mu buď zaplatili, co žádá, anebo aby přísahali bohům, že mu zaplatí jeho námahu podle toho, jak vysoce si cení prospěch, jehož z jeho vyučování nabyli – tož by se páni učitelé divně na to dívali.
Michel de Montaigne