ricanova150


Tereza Říčanová
(*1974)

Ilustrátorka, grafička, malířka

Absolvovala VŠUP u prof. Jiřího Šalamouna, v roce 1999 ukončila studium na VŠUP obor ilustrace a grafika u prof. Šalamouna. Od roku 1998 žije na statku v Mezné u Pelhřimova, kde se věnuje volné tvorbě, třem dětem a hospodářství.

Bibliografie:

Kubín Josef Štefan: Baba nad čerta, 2001
Krajiny hranice (katalog), 2002
Keret Etgar: Létající Santini, 2005
Kozí knížka, 2005
Vánoční knížka, 2006
Měsíček svítí, 2008
Noemova archa, 2010 (cena Knihopábitel 2010)
Velikonoční knížka, 2012
Obrazy světa, 2017

ricanova vanocni knizka 2

ricanova vanocni knizka 1
Vánoční knížka


Inspirující myšlenky...

Člověk staví domy, protože žije, ale píše knihy, protože ví, že je smrtelný. Bydlí v tlupách, protože je tvor stádní, ale čte, protože ví, že je sám. Četba je pro něj společníkem, který nezabírá místo žádnému jinému, ale jehož by ani žádný jiný společník nedokázal nahradit. Neposkytuje mu žádné definitivní vysvětlení jeho údělu, ale splétá hustou síť jeho spolčení se životem. Nepatrná a skrytá spřažení, která vypovídají o paradoxním štěstí žít, přestože ukazují tragickou absurditu života. Takže naše důvody, proč čteme, jsou stejně podivné jako naše důvody, proč žijeme. A nikdo není oprávněn požadovat od nás, abychom se mu z tohoto soukromí zpovídali.
Daniel Pennac v knize Jako román