Huptych

Miroslav Huptych (*21. 10. 1952, Varnsdorf)

básník, aforista, výtvarník, editor, arteterapeut

Vydal 4 básnické sbírky a kolážemi a fotomontážemi ilustroval 47 knih, 138 knižních obálek a 28 nástěnných kalendářů.

Web: https://www.huptych.cz
Bibliografie:

Srdcový střelec 1984
Zěrokruh, bibliof 1986
Názorný přírodopis tajnokřídlých 1989
Černá slepice, aneb, Kterak se líhne bazalíček, jenž do domu štěstí přináší, 1991
Tarot a trakaře 1997
Nezabolí jazyk od dobrého slova, 2004
Kdo pije vlčí mlíko, aneb, Jak se léčilo za starodávna, 2005
Milovníci knížek, 2010
Noční linka důvěry, 2012
Hodinky s ohňostrojem, 2013

huptych_1

huptych_2

Inspirující myšlenky...

Touha zjistit přesně, jakou dobu potřebuje strom v lese, aby se přeměnil na noviny, podnítila jednoho majitele papírny v Harzu k zajímavému experimentu. V sedm hodin třicet pět minut dal v lese sousedícím s továrnou porazit tři stromy, u nich dal oloupat kůru a poté dopravit do celulózky. Přeměna tří kmenů na tekutou dřevěnou hmotu proběhla tak rychle, že už v devět třicet odjížděla z továrny první role tiskárenského papíru. Tu roli dopravil automobil neprodleně do tiskárny jednoho deníku vzdálené čtyři kilometry a už v jedenáct hodin se noviny prodávaly na ulici. Tudíž trvalo pouze tři hodiny a dvacet pět minut, než se čtenáři dozvídali nejnovější zprávy na materiálu pocházejícím ze stromů, na jejichž větvích ptáci ještě zrána pěli své písně.
Karl Kraus, Poslední dnové lidstva